Jídelníček

Posted in on 17 Říj 2014

Jídelníček při poruchách plodnosti

Víme, že jídelníček v těhotenství má být vyvážený, bohatý na vitamíny a minerály, že má obsahovat dostatek železa a vápníku, a víme také, kterým potravinám se během těhotenství raději vyhnout. Kdo neví, nechťsi přečte článek – Výživa v těhotenství.

Výživa při poruchách plodnosti je poměrně specifická, i když se v mnohém podobá té těhotenské a také té, jíž se mohou nechat inspirovat páry před plánovaným početím.

Strava samotná problém s neplodností nevyřeší, avšak můžeme vhodně zvolenými potravinami plodnost značně podpořit.

Tělesná hmotnost do problematiky poruch plodnosti zasahuje více, než by se mohlo zdát. Jakékoliv citelnější výchylky od normálu už se na plodnosti podepisují. Nezáleží na tom, zda je váha příliš nízká, nebo naopak příliš vysoká – obojí vede k hormonální nerovnováze.

V první řadě je dobré dodržovat několik obecných zásad:

• Omezení příjmu jednoduchých cukrů. Nejen, že tyto cukry podporují množení plísní v organismu, ale jsou také zodpovědné za vysokou hladinu krevního cukru, což narušuje působení estrogenů a dalších hormonů.

• Příjem kvalitních rostlinných olejů, zejména pak olivového. Obsahují totiž zdraví prospěšné nenasycenémastné kyseliny, které mimo jiné pomáhají udržovat vyvážený poměr LDL a HDL cholesterolu, chrání srdce, mozek a cévy,snižují imunitní reakce organismu a protěhotné ženy mají obrovský význam, protože ovlivňují porodní váhu dítěte a vývoj jeho mozku. Na jejich nedostatek tělo upozorňuje různými projevy, například únavou, suchou kůží, šeroslepostí a v neposlední řadě také neplodností.

• Příjem kyseliny listové, nacházející se zejména v listové zelenině. Jedná se o velicedůležitý vitamin patřící k vitaminům skupiny B. Podporuje růst plodu a tvorbu červených krvinek. Neplodnost totiž může být jedním z důsledků nedostatku kyseliny listové. K dalším důsledkům patří také zvýšené riziko samovolných potratů a předčasných porodů.

• Omezení transmastných kyselin. Tyto kyseliny jsou zabijákem plodnosti. Skrývají se především v průmyslově upravovaných potravinách, v pečivu i balených potravinách, v jídlech z fast foodu, především pak jídla smažená na přepáleném oleji. Odborné studie prokázaly, že konzumace pouhých čtyř gramů denně dokáže snížit plodnost některých žen až o sedmdesátprocent!

• Dostatek luštěnin a ořechů. Jedná se o cenné a bohaté rostlinné zdroje bílkovin.

• Pozor na mléčné výrobky.Vyvarovat by se lidé měli nadměrného příjmu mléka a mléčných výrobků – mléko totiž zahleňuje organismus.

• Na zvážení je také konzumace sójových produktů. Sója totiž obsahuje velké množství fytoestrogenů, jejichž působením v lidském organismu může dojít k hormonální nerovnováze.

 

Specifika mužského jídelníčku

-          potraviny s vysokým obsahem zinku, vápníku, vitaminu Da omega3 mastných kyselin. Zinek zvyšuje kapacitu spermií a hladinu testosteronu.Kvalitu spermií a jejich pohyblivost podporují prozměnu vápník a vitamin D.

-          dostatek nenasycených mastných kyselin, nacházejících se především v tučnýchrybách (losos, makrela, sardinky).

Specifika ženskéhojídelníčku

-          cereálie, díky vysokému podílu vitaminů skupiny B a vitaminu E mají zásadní význam protzv. buněčnou reprodukci a tvorbu zdravých vajíček.

-          kvalitní med je ceněn kvůli bohatému spektru minerálů a aminokyselin, které pomáhají reprodukčnímu systému žen pracovat co nejharmoničtěji a stimulují také funkci vaječníků.

Zabijáci plodnosti

Zabijákem plodnosti číslo jedna jebezesporu alkohol. Už malá, leč pravidelná konzumace alkoholu se negativně podepisuje na ženské plodnosti. Také nadměrný příjem kofeinu škodí.

V neposlední řadě se ženám nedoporučuje ani nadměrná konzumace mořských živočichů a hub, a sice kvůli vysokému obsahu toxických látek, hlavně rtuti.

Dieta jako bonus

Páry, jimž se dlouhodobě nedaří zplodit potomka, by měly zvážit několikatýdenní bezlepkovou dietu. Alergie nalepek má tu nevýhodu, že o ní většina nemocných ani neví. Neprojevuje se typickými alergickými příznaky, jako jsou senná rýma, dušnost, ekzémy, … Škodí však uvnitř těla. Poškozuje střeva, reprodukční systém, nervový systém… Je proto užitečné bezlepkovou dietu vyzkoušet. Skrývá-li se příčina neplodnosti v intoleranci lepku, pozitivnívýsledky na sebe nenechají dlouho čekat!

Potraviny vybírejte vždy se vší pozorností a nedopusťte, aby se do vašeho jídelníčku dostaly kousky plné chemikálií, antibiotik, hormonů a podobných látek. Veškeré tyto látky jsou pro tělo nepřirozené – ba co víc – dokáží se vší agresí negativně zasahovatdo všech struktur organismu.

 

Zdroje: Mgr. Alena Rašková – Joalis Info – zkráceno:

www.celostnimedicina.cz

www.onadnes.cz

www.prozdravi.cz

www.prozeny.blesk.cz

 

prof. RNDr. Anna Strunecká

DrSc., prof., RNDr. Jiří Patočka DrSc.: Doba jedová 2. Triton, Praha 2012.

 

Komentáře nejsou povoleny.